Španělská vína.

Španělská vína jsou proslulá svou plností, rafinovaností a lahodnou ovocnou chutí, kterou vínům dodává ideální půda, klimatické podmínky a slunce.  Španělská vína dělíme do šesti různých kategorií.

  •       Vino de mesa – stolní vína, většinou bez označení odrůdy, uvádí se rozdělení na červené a bílé víno.
  •       Vinos de la Tierra – vína, která nejsou pod denominací, mají však dostatečný místní styl a charakter. Ve Španělsku existuje 35 oblastí s tímto označením.
  •       Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (V.C.) – vína z určité konkrétní oblasti, hrozny musí pocházet z tohoto místa.
  •       Denominaciones en Origen de Espaňa (D.O.) – víno z určité konkrétní oblasti. Je uvedena odrůda a zaručuje vyšší stupeň kvality. Jsou častokrát dávány přísnější podmínky na zrání vína a jsou povoleny pouze některé autochtonní odrůdy, kterým se tradičně nejlépe daří na specifické místní půdě. Dnes je ve Španělsku 67 D.O.
  •       Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca.) – vyšší stupeň D.O., jako první jej získala v roce 1991 Rioja, později v roce 2001 získala toto ohodnocení oblast Priorat.
  •       Vinos de Pago (V.P.) – vína pocházející z vinařství v různých specifických klimatických a půdních podmínkách. Vína v této kategorii se vyznačují vynikající kvalitou.

Kategorie španělského vína podle délky zrání

  •   Joven– mladé víno. Uvádí se na trh rok po sklizni a doporučuje se konzumovat do jednoho roku. Uchovává si charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
  •   Cosecha – víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi. Uvádí se na trh většinou v roce, kdy jsou hrozny zpracovány na víno.
  •   Roble nebo také semi-crianza – zraje 4-8 měsíců v dubových sudech.
  •   Crianza – zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců (pro oblast Rioja a Ribera del Duero, kde Consejo Regulador udává přísnější podmínky, 12 měsíců) v dubových barikových sudech, což se odráží na jejich vůni a chuti. Většinou se používají sudy z amerických, ale také francouzských dubů. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.
  •   Reserva – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 18 měsíců v sudu a 18 měsíců v lahvi. Tato vína jsou vhodná k delší archivaci.
  •   Gran Reserva – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 36 měsíců v sudu a 24 měsíců v lahvi. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.

Fermentado en barrica takto označovány jsou bílá vína zrající v barikovém sudu. Bílá vína zrají většinou 6 měsíců v novém dubovém barikovém sudu.

Španělsko má velké množství vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti – Rioja a Priorat – vlastní nejvyšší stupeň DOCa.