Rioja

Rioja D.O.Ca – Španělský Skvost

Rioja D.O.Ca, označovaná také jako Rioja, se pyšní svým prestižním postavením mezi vinařskými oblastmi na severu Španělska. S označením D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada) se jedná o region s nejvyšším stupněm kvalifikace. Tato vinářská oblast je rozdělena do tří unikátních podoblastí: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Region Rioja je charakterizován rozmanitými půdními typy a klimatickými podmínkami, což přispívá k pestrému charakteru místních vín. Klíčový je důraz na kvalitu hroznů, což implikuje, že terroir – vinice josu primárním prvkem celého procesu výroby vína.

Rioja Alavesa se řadí mezi nejlepší vinařské regiony na světě. Malé vinice s vysokým věkem keřů a ideálním mikroklimatem na svazích vápenaté půdy poskytují optimální podmínky pro pěstování hroznů. Nachází se v západní části regionu Rioja. Klima je kontinentální s většími teplotními výkyvy a nižšími srážkami než v Rioja Alta. Slunečné svahy jsou vystaveny optimálnímu slunečnímu záření. Půda je převážně vápenatá, což je ideální pro pěstování kvalitních odrůd

Rioja Baja leží na jihovýchodě regionu, je teplejší a sušší než ostatní oblasti. Má kontinentální klima s horkými lety a mírnými zimami. Teploty mohou být v létě velmi vysoké. Půda je různorodá, od hlínité po písčitou půdu. Výrazné jsou zde terasovité vinice.

Rioja Alta: se nachází v západní části regionu Rioja. Má subatlantické klima s vyššími srážkami a mírnějšími teplotami než v ostatních oblastech Rioji. To vytváří ideální podmínky pro pomalejší zrání hroznů. Dominue hlavně hlínitá půda a jíly, které poskytují dobrý odvodnění a udržují vlhkost.

Tyto charakteristiky vytvářejí různorodý profil vín z každé oblasti. Vína z oblasti Rioja Alta jsou často elegantní a jemná, Vína z oblasti Rioja Alavesa se vyznačují plným tělem a vyváženou kyselostí, zatímco vína z Rioja Baja jsou často bohatá,, plná a s intenzivní ovocností. Tato rozmanitost přispívá k celkovému bohatství a pestrosti vín z celého regionu Rioja.

Rioja je oblastí se silnou vinařskou tradicí, díky které je zdejší víno tak jedinečné. Hrozny jsou co do velikosti poměrně malé, ale výborné kvality. Všechna práce na vinicích je většinou prováděna ručně.


Vína z oblasti Rioja navíc musí splňovat velmi přísná kritéria. Maximální výnosnost na hektar je 6500kg. Je povoleno zasadit maximálně 4.000 keřů na hektar. Je povoleno vyrábět vína pouze ze 6 tradičních odrůd: Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Viura, Malvasía de Rioja a Garnacha blanca.


Mezi nejprestižnější a nejvíce oceňovaná klasická vinařství z této oblasti patří Sierra Cantabria, Artadi, Vina Tondonia, Remelluri. Naopak mezi nejlepší moderní Rioji, které vyhrávají v současné době nejvíce cen patří vinařství Compañía de Vinos Telmo Rodriguez, Luis Cañas, Artuke, Vinícola Real nebo Bodegas Izadi.