Cava je španělské šumivé víno, které se vyrábí tradiční metodou šampanizace. To znamená, že sekt prošel druhotným kvašením přímo v láhvi. Asi 95% celkové produkce Cavy se vyrábí v oblasti Penedès, jižně od Barcelony, ze tří místních odrůd révy: Xarel.lo, které dodává sektu barvu a sílu, Macabeu, charakteristická svou jemností, a Parellada, propůjčující cavě vůni.
Cava se vyrábí následovně. K základnímu bílému vínu se přidává tirážní likér – směs kvasinek, vína a cukru. Víno se uzavírá do lahví, které jsou uloženy v hlubokých chladných sklepích. Probíhá zde pomalé kvašení po dobu min. 9 měsíců. Kvasinky přeměňují cukr na oxid uhličitý. Kromě bublinek vznikají ve víně také kaly, proto se musí lahve denně pootáčet, aby se kaly dostaly k hrdlu a po konci druhotného kvašení jsou spolu s hrdlem zmrazeny a odstraněny. Láhev je poté znovu uzavřena korkovou zátkou, zajištěna drátěnou pojistkou, aby nedošlo k vytlačení zátky. Láhev je nakonec opatřena vinětou a před samotnou expedicí se nechá ležet.
Každé španělské víno s označením Cava musí být vyrobeno dle této tradiční metody druhotného kvašení. Aby byla zaručena jakost sektu Cava, je Evropskou unií uznaná ochranná známka původu D.O. Cava.
Nejvýznamnější výrobci Cavy jsou Mestres, Agustí Torelló Mata, Raventos I Blanc nebo Mastinell.
Corpinnat je relativně nově vytvořená evropská značka pro vysoce kvalitní šumivá vína ze srdce oblasti Penedès. Proces výroby je identický a v některých fázích dokonce rigoróznější než u Cavy. Hrozny pro výrobu vína s označením Corpinnat musí být pěstovány v bio kvalitě a jsou sklízeny pouze ručně. Přesně vymezené území zahrnuje pouze ty nejkvalitnější vinice. Minimální doba zrání na lahvi byla stanovena na 18 měsíců. Recaredo, Gramona nebo nově AT Roca patří mezi tyto výběrové sklepy.