Mallorca a Tenerife

Vi de la Terra Mallorca – vzhledem ke specifickému složení místní půdy, příznivému středomořskému klimatu a ojedinělému charakteru autochtonních odrůd, se vinařům na Mallorce daří vytvářet pozoruhodná vína. Nejuznávanější vinaři se v současnosti zaměřují na pěstování převážně místních odrůd, jako jsou Manto Negro, Callet, Prensal Blanc (Moll). Mezi nejlepší výrobce vína z Mallorky patří sklepy Anima Negra a Bodega 4 kilos.

Valle de La Orotava D.O. (Tenerife) – vinařská oblast z Kanárských ostrovů, konkrétně ze severu ostrova Tenerife. Jedná se o  361 hektarů vinic v údolí Orotava od vrcholu Teide až k moři.  Odrůdy používané v této oblasti jsou většinou Listán blanco a Listán negro. Poslední roky se opětovně začíná pracovat i s místními odrůdami Tintilla, Moscatel, Albillo, Vijariego, Marmajuelo a Malvasía. Převážně zde pracují malý vinaři a celý proces je dělán tradičně – manuálně.


Jedním z předních představitelů je vinařství Suertes del Marquéz. Kultivují víno na vinicích i přes 150 let starých s velmi malou výnosností. Na druhou stranu charakter vín je díky velké koncentraci chuti neuvěřitelný. Charakteristická pro místní vína je pochopitelně i sopečná půda, které vínům dodává zcela jinou chuť i aroma.