Priorat D.O.Ca je vinařská oblast na území Katalánska v provincii Tarragona. Je druhou vinařskou oblastí, vyznačující se označením D.O.Ca. Oblast je známá především svou produkcí vynikajících červených vín. Vinice se rozkládají na svazích na terasovitých pozemcích vysoko v horách ve výšce 100-700 m n.m. Zdejší půdy jsou vulkanického původu s vysokým obsahem minerálních látek, obsahují části břidlice a slídy. Kořeny vinné révy jsou ve velké hloubce, aby dostaly potřebnou vlhkost, živiny a minerály. Tento druh půdy přispívá k mimořádné kvalitě vína. Pro klima této oblasti jsou charakteristická horká léta a chladné zimy doprovázené ledovým větrem ze severu. Maximální výnosnost na hektar je 6000 kg.
Je povoleno vyrábět z těchto odrůd:
červená vína – tradiční odrůda Garnacha, dále Cariňena, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah
bílá vína: Garnacha, Macabeo, Pedro Ximénez a Chenin
Červená vína mají třešňovou barvu, jsou dobře strukturovaná, s tóny zralého ovoce a vůní břidlicové půdy. V chuti je znát charakter půdy. Bílá vína mají nažloutlou barvu, aroma ovoce a horských rostlin s tóny lesa.
Mezi známá vinařství z této oblasti patří Costers del Priorat nebo Clos Mogador proslulého vinaře Reného Barbiera.