Turrón je tradiční cukrovinka maurského původu stará více než 500 let, která pochází z východošpanělského města Jijona. Již po staletí je velmi oblíbený a to i za hranicemi Španělska. Ve Španělsku se turrón konzumuje především v období Vánoc jako tradiční dezert. Dnes se turrón vyrábí po celém území Španělska.
Hospodářství v Jijoně a jejím okolí se zaměřuje na produkci turrónu a existuje zde i muzeum turrónu, které mapuje historii a způsob výroby tohoto produktu. Toto muzeum se nachází přímo v továrně, kde se vyrábí turrón značky „El Lobo“ a „1880″. Pokud navštívíte muzeum v období od poloviny června do poloviny prosince, můžete sledovat výrobu turrónu přímo z balkónu muzea. Artesanální způsob výroby je v dnešních dnech spojen především s městečkem Tolosa, kde od roku 1680 vyrábí nejlepší španělský turrón rodina Gorrotxategui.
Existují dva tradiční druhy turrónu: Jijona nebo také označovaný jako turrón blando (měkký), a potom Alicante neboli turrón duro (tvrdý).
Nejdůležitějšími ingrediencemi pro výrobu turrónu jsou med a mandle. Výroba turrónu je starým řemeslem a ti, co se jeho výrobě věnují, jsou nazýváni turroneros.
Výše zmíněné dva tradiční druhy turrónu se vyrábějí náledujícím způsobem. Při výrobě turrónu duro se mandle praží, potom nakrájí a smísí s medem. Tato směs se povaří za neustálého míchání. Pro ztuhnutí se přidají bílky a směs se nechá vychládnout. Pak už se jen nakrájí na cihly a zabalí.
Výroba turrónu blando je složitější. Jakmile turrón duro vychladne, je rozemlet s mandlovým olejem. Potom je znovu ohřát a tlučen až je úplně měkký. Do směsi se přidá žloutek a turrón se nechá vychládnout v kovových nádobách. Nakonec se nakrájí na silné plátky a zabalí. Mimo tyto tradiční druhy turrónu existuje dnes mnoho jiných druhů, do kterých se přidává třeba vaječný žloutek, pralinky, marzipán, lanýže, ovoce nebo čokoláda. Dále nalezneme množství dalších tradičních cukrářkých specialit jako XAXU nebo Tejas. Čokoládový turrón je velmi oblíbený. Vyrábí se z kakaového másla extrahovaného z kakových bobů. Může obsahovat také kousky sušeného ovoce a ořechů. Rozlišujeme také různé druhy turrónu podle kvality. Nejvyšší stupeň kvality turrónu je označen „Suprema“. Aby turrón získal tuto nálepku, musí být dodržena tato přísná pravidla: měkký turrón musí obsahovat minimálně 60% mandlí, tvrdý 64%. Nižšími stupni kvality jsou potom „Extra“, „Estándar“ a „Popular“. Většina vyhlášených výrobců produkuje pouze turrón Suprema a Extra. Firma Gorrotxategui například používá více než 75% mandlí.
Pokud mát rádi sladké, musíte turrón určitě vyzkoušet, je opravdu z čeho vybírat.