Tapas

Tapas jsou neodmyslitelnou součástí nejen španělské gastronomie, ale celkově zdejší kultury a životního stylu. Slovo tapas je odvozeno od výrazu tapa, což ve španělštině znamená víko. Vysvětlením nám může být legenda o španělském králi Alfonsu XIII., který si při návštěvě provincie Cádiz vychutnával skleničku vína. Najednou se zvedl prudký vítr a pohotový sluha přikryl pohár před vnikem písku plátkem jamonu. Král se udivil, ale sluhova omluva a vysvětlení ho dostaly. Další pohár již vyžadoval s jednohubkou na vrchu. Dnes jsou tapas rozšířené i za hranicemi Španělska, přesto nikde jinde na světě nenajdete takovou koncentraci tapas barů a restaurací jako právě ve Španělsku.

Co jsou tedy vlastně tapas? Jsou to malé porce jídla, podávané za tepla i za studena, buď v malých miskách nebo na talířcích. Tímto způsobem si můžete vychutnat ty nejlepší španělské speciality při posezení s přáteli u sklenky skvělého vína nebo tradiční cavy. Výhodou je, že se nepřejíte a zároveň ochutnáte více věcí najednou.

Nejsou zde žádná pravidla, co může být podáváno jako tapas a co ne. Existují pouze mírné rozdíly v jednotlivých regionech, v každé oblasti jsou typické jiné tapas. V některých částech Španělska, jako třeba v Andalusii, dostanete tapas zdarma k objednanému drinku. V Baskicku jsou typické tzv. pinchos, které jsou nabodnuté párátkem a podle počtu párátek si každý může spočítat, kolik pinchos snědl. Tradiční tapas jsou většinou malé porce, ale mohou být i větší, tzv. raciones, které jsou srovnatelné s normální porcí jídla.

Mezi ty nejznámější a nejvíce rozšířené tapas patří různé druhy oliv, plátky manchega a jiných španělských sýrů, někdy podávané s ovocným džemem, chléb – v Katalánsku se podává výborný mírně opečený chléb potřený rajčaty a olivovým olejem, patatas bravas – smažené kousky brambor podávané s pálivou rajčatovou omáčkou, pimientos de Padrón – malé zelené papričky smažené v olivovém oleji, některé z nich mohou být pěkně pálivé, plátky jamónu ibérico, nejrůznější plody moře – sardinky, ančovičky nebo makrela v olivovém oleji, smažené nebo grilované kalamáry, chobotnice na galicijský způsob – kousky vařené chobotnice posypané pálivou paprikou, treska v tomatové omáčce, krevety s česnekem v olivovém oleji, navajas – dlouhé mušle, tatarák z tuňáka, slávky s česnekem, krokety plněné sýrem, jamónem nebo houbami, escalivada – grilované papriky, rajčata, lilek a cibule, tortilla – typická španělská bramborová omeleta a mnoho dalších.

Díky obrovské rozmanitosti tapas je opravdu z čeho vybírat a každý si přijde na své. Zároveň je to skvělá příležitost, jak ochutnat to nejlepší ze španělské kuchyně.