Robata

Josper Robata pracuje na principu spalování speciálního přírodního dřevěného uhlí. Lze vhodně nastavit různé úrovně grilování. Unikátní systém Josper umožňuje současnou přípravu různých pokrmů. Aktuálně se Robata vyrábí ve dvou provedeních.

  1. JOSPER Robata Grill RGJ – 100 

Rozměry: 120 x 40 x 65 cm, rozměry grilovací plochy (3x výšková úroveň): 30 x 100 cm

Kapacita: cca 70 špízů za hodinu

Denní spotřeba dřevěného uhlí: 10-12 kg

  1. JOSPER Robata Grill RGJ – 50 

Rozměry: 70 x 40 x 65 cm, rozměr grilovací plochy (3x výšková úroveň): 30 x 50 cm

Kapacita: cca 30 špízů za hodinu

Denní spotřeba dřevěného uhlí: 8-10kg

Na grily Robata lze dokupovat mnohé příslušenství, například různé grilovací mřížky na maso, seafood, zeleninu apod.

Využítí a reference:

Gril Robata Josper využijete téměř na vše: maso, zelenina, ryby, dary moře, houby apod. Josper Robata Vám umožní mít produkty připraveny zcela nadstandardně. Důkazem je, že Josper Robata používají i nejlepší šéfkuchaři světa, jako například: Ferran Adria,  Martin Berasategui, Joel Robuchon a další. V Praze například Sasazu, Emanuel Ridi a další…

Tyto kompaktní grily pracují při velmi vysokých teplotách. Z tohoto důvodu běžné materiály trpí neustálou dilatací. My však používáme takové materiály, které dokážou vydržet i tyto konstantní změny teploty bez deformace a lámání. Výsledek našeho dlouholetého výzkumu je velmi spolehlivý prvek, vyrobený z vysoce odolných a kvalitních materiálů.

Technické vlastnosti:

Robata je vyrobena ze žáruvzdorné oceli se třemi 6 mm stěnami se vzduchovými komorami a chladícím vnitřním systémem.

Požadavky pro instalaci:

Jediné požadavky, které výrobce má je, že průměr otvoru do ventilace by měl být minimálně 30 cm. Síla extrakce se odvíjí od modelu. U modelu Robata je doporučená síla odtahu digestoře cca 3200 m3/h.

Instalace:

  • Robata může být umístěna do stolu nebo na jeho povrchu.  
  • Při vestavění do stolu je doporučená výška 60 cm od podlahy
  • Pokud umístíme gril na povrch, je nutné zajistit ochranu vnějších stran Robaty. Jsou velmi horké a není možné se jich dotýkat.
  • V obou případech instalace je nutné vytvořit pod Robatou izolační stěnu (kapsu) 10cm. Zejména pokud se rozhodnete umístit jakýkoliv přístroj pod Robatu.

Zapálení, roztopení grilu:

Dovnitř Robaty umístíme certifikované dřevěné uhlí a zapálíme alkoholové tablety. Necháme uhlí rozhořet až do doby než dosáhne adekvátní teploty (poznáme dle bílé barvy uhlí). K podpoření rozhoření je vhodné otevřít tři průduchy po stranách. Poté je nutné při provozu průduchy opět uzavřít. Protože má Robata malý prostor, dřevěné uhlí by mělo být malé velikosti (cca 3-5 cm) ideální je tedy kubánské dřevěné uhlí Marabú Josper CE nebo binchotanove brikety, které se tradičně používají v Japonsku. Viz https://www.edelikatesy.cz/drevene-uhli

Vaření:

Pokud jde o vaření, Robata funguje ve třech teplotních úrovních, se kterými lze efektivně pracovat:

První stupeň pracuje s teplotami okolo 300ºC. Zde se pracuje s produkty, které je vhodné rychle uzavřít za pomoci vyšších teplot nebo nepotřebují dlouhou dobu přípravy (ryby, half-raw zelenina…).

Druhý stupeň je vhodný pro produkty, které vyžadují delší dobu přípravy (např.: maso)…  cca 150ºC

Třetí stupeň je používán na temperování masa, udržování produktu v teplém stavu nebo konfitovaní některých delikátních pokrmů… cca 80ºC

Na Robata grilu od Josperu je možné také udit. A to sice pomocí speciálního komponentu.

Robata gril má mnoho příslušenství (jako jsou různé druhy grilovacích roštů, pečících pekáčů apod.)

Pro přípravu špízů doporučujeme používat obyčejné hranaté špízy ze dřeva, protože kulaté špejle mají tendenci se otáčet a kovové jsou v kontaktu s velkými teplotami.