Káva a čaj

Obdobně jako u vína, i chuť kávy i čaje závisí na kvalitě použité suroviny. Nejlepší kávová zrna produkují nejlepší šálek kávy. Nejkvalitnější je zelené „Arabica“. Druhým podstatným aspektem je čas, kdy je káva uvařená po upražení. Káva je lepší čerstvá a čím dříve se spotřebuje nebo vhodně zabalí od pražení tím lépe. Velmi podstatné je také správné mletí a protečení kávy kávovarem. Průtok kávy kávovarem a tím vyvolaná extrakce kávy díky níž se do horké vody dostává kávové aroma olejů kávy. Nejlepší teplota pro optimální extrakci je v okamžiku, kdy se teplota vody blíží varu (195 ° –205 ° F / 90 ° –96 ° C). Tato teplota dostane z kávy celou škálu chutí. Čas je v závislosti na způsobu prolévání a velikosti namletého zrna. Existuje mnoho způsobů, jak uvařit dobrou kávu. Namáčení a propasírování vody jsou dvě z nejlepších metod.

Velké rozdíly jsou i v závislosti na geografické odlišnosti na kvalitě půdy, vody, vzduchu, okolních rostlin apod. Obecně lze konstatovat, že káva z Afriky je výrazně svěží chuti (podobné citrusové) se známkami sladké (plodů a květů), s konečnou chutí suchého vína. Země, ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Etiopie, Keňa, Zimbabwe, Zambie a Uganda.

Káva z Asie je bohatá a plná, s těžkými chutěmi země a koření. Země, ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Indie, Jáva, Sumatra, Sulawesi, Papua-Nová Guinea.

Kávy z Jižní a Střední Ameriky a Karibské oblasti, mají zajímavou škálu chutí v závislosti na subregionu. Od ovocné přes zemitou a ořechovou až po vanilkovou a čokoládovou. Kávy bývají velmi aromatické. Země, ve kterých je hlavní produkce kávy v této lokalitě jsou: Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Mexiko, Guatemala, Salvador, Honduras, Nikaragua, Peru, Bolívie, Kuba, Dominikánská republika a Puerto Rico. Nejznámější jsou kávy pocházející z kolumbijských And – konkrétně z oblasti Narino nebo El Tambo – kde v nadmořské výšce 2200 metrů sbírají lokální pěstitelé ta nejlepší zrna, aby je následně ručně přebrali, omyli a sušili na slunci. Precizní práce těchto zemědělců zaručuje kvalitní kávu v množství pouze 250 pytlů ročně. Káva okouzlí jemnou a plnou chutí na patře.

I když má asi většina lidí v oblibě spíše kávu, lze konstatovat, že jsou u nás jistě i nesčetní příznivci starých dobrých čajů. Organické čaje Sans & Sans nabízí exkurzi do nejtypičtějších oblastí původu pěstování tohoto orientálního nápoje. Společně s tradicí, talentovaní výrobci objevují lahodné a zdravotně zajímavé kombinace, které vás překvapí aroma i chutí.