Vína

Španělští vinaři poslední desetiletí pracují na kvalitativní přeměně. Marcos Eguren, Luis Canas, José Pariente, Agustí Torello, René Barbier patří mezi neujznávanější enology ve světovém měřítku. Jejich autorská vína jako Alabaster, Teso la Monja, Kripta, Mauro, Amaren, Hiru, Amancio, Clos Mogador, Espectacle, El Bosque nebo La Nieta patří mezi sběrateli nejvyhledávanější skvosty.  Robert Parker, Wine Spectator a další oceňují danou přeměnu obvyklým bodováním mezi 96-100 body.

Rozdělení španělských vín

Španělská vína jsou proslulá svojí plností, rafinovaností a lahodnou ovocnou chutí, kterou vínům dodává ideální půda, klimatické podmínky a slunce.  Španělská vína dělíme do šesti různých kategorií.

  • Vino de mesa – stolní vína, většinou bez označení odrůdy, uvádí se rozdělení na červené a bílé víno.
  •  Vinos de la Tierra – vína, která nejsou pod denominací, mají však dostatečný místní styl a charakter. Ve Španělsku existuje 35 oblastí s tímto označením.
  •  Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (V.C.) – vína z určité konkrétní oblasti, hrozny musí pocházet z tohoto místa.
  •  Denominaciones en Origen de Espaňa (D.O.) – víno z určité konkrétní oblasti. Je uvedena odrůda a zaručuje vyšší stupeň kvality. Jsou častokrát dávány přísnější podmínky na zrání vína a jsou povoleny pouze některé autoktoní odrůdy, kterým se tradičně nejlépe daří na specifické místní půdě. Dnes je ve Španělsku 67 D.O.
  •  Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca.) – vyšší stupeň D.O., jako první jej získala v roce 1991 Rioja, později v roce 2001 získala toto ohodnocení oblast Priorat.
  •  Vinos de Pago (V.P.) – vína pocházející z vinařství v různých specifických klimatických a půdních podmínkách. Vína v této kategorii se vyznačují vynikající kvalitou.

Kategorie španělského vína podle délky zraní

  • Joven- mladé víno. Uvádí se na trh rok po sklizni a doporučuje se zkonzumovat do jednoho roku. Uchovává si charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
  • Cosecha – víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi. Uvádí se na trh většinou v roce, kdy jsou hrozny zpracovány na víno.
  • Roble nebo také semi-crianza – zraje 4-8 měsíců v dubových sudech.
  • Crianza – zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců (pro oblast Rioja a Ribera del Duero, kde Consejo Regulador udává přísnější podmínky, 12 měsíců) v dubových barikových sudech, což se odráží na jejich vůni a chuti. Většinou se používají sudy z amerických ale take francouzských dubů. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.
  • Reserva – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 18 měsíců v sudu a 18 měsíců v lahvi. Tato vína jsou vhodná k delší archivaci.
  •  Gran Reserva – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 36 měsíců v sudu a 24 měsíců v lahvi. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.

Fermentado en barrica takto označovány jsou bílá vína zrající v barikovém sudu. Bílá vína zrají většinou 6 měsíců v novém dubovém barikovém sudu.

Oblasti

Montilla Moriles D.O. -  vinařská oblast v Andalusii v jižní části provincie Córdoba. Oblast je typická především produkcí sladkých desertních vín, jejichž výroba je podobná způsobu výroby sherry. Oblast s polokontinentálním středomořským klimatem s dlouhými horkými léty a krátkými zimami. Půda je křídovitá, bohatá na vápník, a velmi úrodná. Vína se dělí na joven, crianza a generoso podle doby zrání. Joven Afrutado se vyrábí z odrůd Airén a Pedro Ximénez, je to mladé, lehké víno. Aperitif a Desert je suché a polosuché krémové víno. Fino a Oloroso jsou vína zrající systémem Solera s vyšším obsahem alkoholu (15%). Bílá mladá vína jsou lehká a ovocná, určená k okamžité spotřebě. Typickým produktem této oblasti je Pedro Ximénez. Má mahagonovou barvu, je sladké a medové s aromatem rozinek a pražených datlí. Je povoleno vyrábět z těchto pěti hlavních odrůd: Pedro Ximénez, Moscatel, Airén, Baladí-Verdejo a Montepila. V roce 2013 dostalo víno Toro de Albalá Don P.X. Convento Seleccion ročník 1946 fantastických 100 bodů od Roberta Parkera. Víno naleznete u nás v prodejnách.

D.O. Sherry-Xerez-Jerez - je fortifikované víno z bílých hroznů pěstovaných v Andalusii konkrétně mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto označení původu (Denominación de Origen, zkratka D. O.) vzniklo už v roce 1933 a bylo tak prvním oficiálním označením původu vína ve Španělsku. Charakteristickou chuť mají sherry díky kombinaci místního klimatu, křídové půdy a postupu při zpracování – systém zvaný solera. Oblast kolem Jerezu má specifické podnebí – suchá a horká léta s teplotami až ke čtyřicítce a 70 deštivých dnů ročně, které připadají většinou na období od října do května. V létě dodává vlhkost vítr od oceánu. Pro produkci sherry se používají pouze tři odrůdy vína, z nichž 90 % tvoří odrůda Palomino používaná pro výrobu suchých vín. Z odrůd Pedro Ximénez a Moscatel se vyrábějí sladká vína. Hrozny se sklízí začátkem září. Lehce se slisují, čímž vznikne mošt. Pro výrobu sherry se používá pouze mošt z prvního lisování. Mošt určený na výrobu sherry fermentuje v kádích z nerezové oceli, čímž vznikne suché víno o obsahu alkoholu 11-12 %. Po fermentaci se do vína přidává vinný destilát. Přidání destilátu až po skončení fermentace je také zásadním rozdílem oproti výrobě portského vína. Do portského se destilát přidává už v průběhu fermentace, čímž se kvašení zastaví a zůstane tak zachován vysoký podíl cukru.Posílené víno je skladováno v 600litrových sudech z amerického dubu. U druhů fino a amontillado se na povrchu vína vytvoří kvasnicový povlak, tzv. flor, který zabraňuje přístupu vzduchu a absorbuje zbytkové stopy cukru. Sladké víno oloroso se vyvíjí bez floru a je tedy přístupné oxidaci. Když je víno rok staré, zahájí se proces označovaný jako systém solera. Sudy jsou naplněné zhruba z pěti šestin a jsou vyrovnané v minimálně třech řadách nad sebou. Sudy ve spodní řadě obsahují nejstarší víno. Z nich se asi třikrát ročně odčerpá 10 % vína, které je nahrazeno stejným množstvím vína ze sudů v řadě nad nimi. Do sudů v řadě nad nimi se naopak přidá víno odčerpané ze spodní řady sudů. Víno takto zraje v sudech minimálně tři roky a někdy i desítky let. Nelepší výrobci. El Maestro Sierra, Bodega Tradiccion.

Ribera del Duero D.O. – vinařská oblast na severu Španělska v Castilla a León. Tato oblast se vyznačuje skalnatým terénem a mírným klimatem vyznačujícím se horkým létem a chladnou zimou. Vysoké denní teploty a chladnější noci v období růstu vinné révy pomáhají optimální akumulaci toho správného aromatu v hroznech s vynikající kyselostí. Důležitý je i silný vítr v chladných zimách a na podzim, který umožnuje ideální podmínky pro fermentaci díky nízké teplotě, kdy je dosažena znamenitá ovocnost, charakteristika pro kterou jsou vína slavná. Jílové a vápencové složky pod svrchní vrstvou půdy dodávají zdejšímu vínu jeho typický charakter. Consejo Regulador stanovuje přísné podmínky pro zrání vína. Doba zrání musí být delší, než je běžné (viz. výšše). Vína z Ribera del Duero jsou krásně aromatická a plná vína, která dělají radost znalcům i sběratelům. Červená vína musí splňovat následující kritéria: minimálně  11,5% alkoholu a základem musí být  minimálně 75% odrůdy «Tinta del País» nebo-li Tempranillo. Zbylé odrůdy mohou být  y «Cabernet-Sauvignon», «Malbec», «Merlot», «Garnacha Tinta». Mezi nejznámější vinařství z této oblasti patří Pago de Carraovejas, Dominio de Atauta, Pago de los Capellanes, Prado Rey, Dominio de Cair, Finca Villacreces nebo Vega Sicilia.

Vi de la Terra Mallorca - vzhedem ke specifickému slo­žení místní půdy, pří­z­ni­vému stře­do­moř­skému kli­matu a ojedinělému cha­rak­teru autoktoních odrůd se vinařům na Mallorce daří vytvá­řet pozoruhodná vína. Nejuznávanější vinaři se v sou­čas­nosti zaměřují na pěstování pře­vážně místní odrůdy, jako  Manto Negro, Callet, Prensal Blanc (Moll). Mezi nejlepší výrobce vína z Mallorky patří Anima Negra a Bodega 4 kilos.

Rioja D.O.Ca. – vinařská oblast na severu Španělska, vyznačující se označením D.O.Ca. Dělí se na podoblasti Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Přírodní region oblasti Rioja má různé druhy půd a klimatické podmínky, což vytváří rozdílný charakter vín. Ta nejlepší vína mohou být vyrobena pouze z těch nejlepších hroznů, a proto jsou vinice tak důležité. Rioja Alavesa patří nepochybně k těm nejlepším vinařským regionům na světě. Vinice jsou většinou malé rozlohy a pokročilého věku. Rozkládají se na ne příliš úrodné vápenaté půdě, většinou na svazích, s ideálním mikroklimatem. Rioja je oblastí se silnou vinařskou tradicí, díky které je zdejší víno tak jedinečné. Zdejší hrozny jsou co do velikosti poměrně malé, ale výborné kvality. Všechna práce na vinicích je většinou prováděna ručně. Víná z oblasti Rioja navíc musí splňovat velmi přísná kritéria. Maximální výnostnost na hektar je 6500kg. Je povoleno zasadit maximálně 4.000 keřů na hektar. Je povoleno vyrábět vína pouze ze 6 tradičních odrůd: tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo, viura, malvasía de rioja a garnacha blanca. Mezi nejprestižnější a nejvíce oceňovaná klasická vinařství z této oblasti patří Sierra Cantabria, Artadi a Vina Tondonia. Naopak mezi nejlepší moderní Rioji, které vyhrávají v současné době nejvíce cen patří vinařství Luis Cañas, Vinícola Real nebo Bodegas Izadi.

Valle de La Orotava D.O. - vinařská oblast z Kanárských ostrovů, konkrétně ze severu ostrova Tenerife. Jedná se o  361 hecktarů vinic v údolí Orotava od vrcholu Teide až k moři.  Odrůdy používané v této oblasti jsou většinou listan blanco a listan negro. Poslední roky se opětovně začíná pracovat i s místními odrůdami tintilla, moscatel, albillo, vijariego, marmajuelo a malvasía. Vetšinou zde pracují malý vinaři a celý proces je dělán tradičně – manuálně. Jedním z předních představitelů je vinařství Suertes del Marquéz. Kultivují víno na vinicích i přes 150 let starých s velmi malou výnosností. Na druhou stranu charakter vín je díky velké koncenraci neuvěřitelný. Charakteristická pro místní vína je pochopitelně i sopečná půda, které vínům dodává zcela jinou chuť i aroma.

Sardon de Duero D.O. – vinařská oblast na severu Španělska s letitou vinařskou tradicí ležící západně od Ribera del Duero. Proslulým vinařstvím z této oblasti je Abadía Retuerta.

Somontano D.O. – vinařská oblast v provincii Huesca v Aragonu. Somontano doslova znamená „pod horami“ minimálně 900m nad mořem, což přesně vyjadřuje charakter této geografické oblasti. Zdejší půda je tmavé barvy s vápenitými složkami. Díky vlhkosti pronikají kořeny vinné révy hluboko do půdy a získávají tím potřebné živiny. Nejlepší bílá španělská vína pocházejí právě z této oblasti. Tradiční odrůdy jsou Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura (Macabeo) a Alcañon. Další povolené odrůdy jsou Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chenin Blanc a Gewürtztraminer. Známým vinařstvím z této oblasti je Enate jež fantastickým způsobem využilo místních podmínek k pěstování odrůd jako je Chardonnay nebo Gewürtztraminer. Dalším známým vinařstvím je Vinas del Vero.

Navarra D.O. – vinařská oblast na severu Španělska. Region je známý především produkcí růžových vín z odrůdy Garnacha, ale v poslední době i kvalitních bílých a červených vín. Zahrnuje pět subzón: Valdizabre, Tierra Estrella, Ribera Alta, Baja Montaňa a Ribera Baja. Podnebí je kontinentální s dostatečným množstvím srážek. 95% produkce této oblasti zahrnuje červená a růžová vína. Růžová vína z odrůdy Garnacha mají malinovou barvu, jsou svěží a ovocná. Červená vína z odrůdy Tempranillo jsou svěží s aromatem červeného ovoce, z odrůdy Garnacha jsou plná a harmonická s aromatem černého zralého ovoce. Bílá vína z odrůdy Chardonnay mají zlatavou barvu a krémové aroma. Také se vyrábějí sladká bílá vína z odrůdy Moscatel de Grano Menudo, která mají komplexní a svěží chuť s medovým aromatem. Je povoleno vyrábět z těchto odrůd. Červená vína: Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignin, Merlot, Graciano a Mazuelo. Bílá vína: Viura, Chardonnay, Garnacha, Malvasia, Moscatel de Gano Menudo. Maximální výnosnost na hektar je od 6200 kg ve Valdizabre do 7800 kg na jihu oblasti. Známým vinařstvím z této oblasti je Alzania nebo Auzolan.

Sierras de Malaga D.O. - je ralativně mladá vinařská oblast (od roku 2001) na jihu Španělska v blízkosti města Malaga konkrétně v oblasti La Serranía de Ronda. Hrozny musí 100% pocházet z uvedené oblasti. Lze pracovat s autoktoními, ale i světovými odrůdami které se vhodně etablovali na místní podmínky. Např: Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shyrah, Tempranillo, Garnacha, Cabernet Franc, Pinot Noir, Graciano, Malbec, Monastrell y Tintilla. Oblast je v ucithodné nadmořské výšce s charakteristickými podmínkami: studeným a vlhkým klimatem v zimě a velmi teplým v létě. Nejuznávaněší vinařství z Rodny je Cortijo de los Aguilares.

Toro D.O. – vinařská oblast na severu Španělska v Kastilii a León v provincii Zamora. Drsné kontinentální klima atlantického charakteru se vyznačuje velkými rozdíly v teplotách mezi zimou a létem a malým množstvím srážek. Půda je písčitá. Pro červená vína z této oblasti je typická odrůda Tinta de Toro, podobající se odrůdě Tempranillo, která dodává vínu charakteristickou vůni, svěžest a aroma. Červená vína z této oblasti jsou plná a bohatá, s aromatem zralého ovoce a tóny dřeva. Bílá vína jsou vesměs suchá s hořkostí v chuti. Je povoleno vyrábět z těchto odrůd. Červená vína: Tinta de Toro, Garnacha. Bílá vína: Verdejo, Malvasía. Známými vinařstvími z této oblasti jsou Teso la Monja, Mauro, Vetus a Numanthia.

Priorat D.O.Ca. – vinařská oblast na území Katalánska v provincii Tarragona. Je druhou vinařskou oblastí, vyznačující se označením D.O.Ca. Oblast je známá především svou produkcí vynikajících červených vín. Vinice se rozkládají na svazích na terasovitých pozemcích vysoko v horách ve výšce 100-700 m n.m. Zdejší půdy jsou vulkanického původu s vysokým obsahem minerálních látek, obsahující části břidlice a slídy. Kořeny vinné révy jsou ve velké hloubce, aby dostaly potřebnou vlhkost, živiny a minerály. Tento druh půdy přispívá k mimořádné kvalitě vína. Pro klima této oblasti jsou charakteristická horká léta a chladné zimy doprovázené ledovým větrem ze severu. Maximální výnosnost na hektar je 6000 kg. Je povoleno vyrábět z těchto odrůd. Červená vína: tradiční odrůda Garnacha, dále Cariňena, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Bílá vína: Garnacha, Macabeo, Pedro Ximénez a Chenin. Červená vína mají třešňovou barvu, jsou dobře strukturovaná, s tóny zralého ovoce a vůní břidlicové půdy., v chuti je znát charakter půdy. Bílá vína mají nažloutlou barvu, aroma ovoce a horských rostlin s tóny lesa. Mezi známá vinařství z této oblasti patří Costers del Priorat, Clos Mogador proslulého vinaře Reného Barbiera.

Rías Baixas D.O. – vinařská oblast v Galicii v provincii Pontevedra. Oblast je známá především svými bílými víny z odrůdy Albariňo. Zahrnuje pět subzón: Val do Salnés, O Rosal, Condado do Tea, Soutomaior a Ribera de Ulla. Centrem Val do Salnés je město Cambados. Zóna je charakteristická vlnitými kopci, vinice jsou na svazích i v údolích. Půda je kamenitá s množstvím naplavenin. Vyrábějí se zde vína z odrůdy Albariňo. O Rosal se rozkládá na jihu podél hranice s Portugalskem. vinice jsou terasovité s typickou půdou obsahující mnžství naplavenin. Contado do Tea se rozkládá na západě s četnými říčními údolími. Půdy jsou tvořené břidlicí a žulou. Soutomaior se rozkládá na jihu od města Pontevedra. Půdy jsou lehké pískovité obsahující žulu. Ribera de Ulla se rozkádá na severu od města Pontevedra. Půdy obsahují množsví naplavenin. Vyrábějí se zde převážně červená vína. Zdejší atlantické klima se vyznačuje vlhkými zimami, silným větrem a velkým množstvím srážek. Blízkost oceánu a okolní svahy jsou určující pro charakter hroznů. Je povoleno vyrábět z těchto odrůd. Bílá vína: Albariňo, Loureira, Treixadura, Caiňo, Torrontés a Godello. Červená vína: Caiňo, Espadeiro, Loureira, Sousón, Mencía a Brancellao. 90% všech vyrobených vín jsou bílá, převážně z odrůdy Albariňo. Vína odrůdy Albarino jsou charakteristická bylinným a ovocným aroma (broskve, tropické ovoce…)    a jemnou, svěží chutí. Barva Albarina závisí na procesu výroby lze objevit vína v různých barvách: slámová, zlatě žlutá nebo žlutá se zelenými odlesky. Pravá Albarina se macerují za studena, to znamená, že hrozny Albarino se ponoří do studené vody, aby se nespustil proces fermentace. Albarino je ideální jako doprovod k mořským plodům a rybách, tak jak je zvykem v Galicii. Mladá Albarina jsou obyčejně velmi svěží, suchá a jemná. Pokud chcete vychutnat speciální Albarino znalci vín doporučují vína vyzrálá delší dobu v láhvi a pokud možno speciální ročníky. Mezi nejlepší vinařství z této oblasti patří Pazo Seňorans nebo Zarate.

Rueda D.O. – vinařská oblast v Kastilii a León v provinciích Valladolid, Segovia a Ávila. Oblast je známá především svými bílými víny z odrůdy Verdejo. Typické je kontinentální klima s velkými rozdíly mezi teplotami v zimě a v létě. Půdy obsahují velké množství naplavenin a jsou bohaté na železo a vápenec, jsou jílovité nebo písčité s dobrou prostupností. Složení půdy umožňuje vyváženou kyselost vín. Je povoleno vyrábět z těchto odrůd. Bílá vína: Verdejo, Viura a Sauvignon Blanc. Červená vína: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Garnacha. Maximální výnosnost na hektar je pro bílá vína 8000 kg (10000 kg pro keře s laťkovou mříží). Mezi známá vinařství z této oblasti patří José Pariente nebo Roland Gallareta.

Cava D.O. – Cava je španělské šumivé víno, které se vyrábí tradiční metodou šampanizace. To znamená, že sekt prošel druhotným kvašením přímo v láhvi. Asi 95% celkové produkce Cavy se vyrábí v oblasti Penedes jižně od Barcelony ze tří místních odrůd révy: Xarel.lo, které dodává sektu barvu a sílu, Macabeu, charakteristická svou jemností, a Parellada, propůjčující Cavě vůni. Cava se vyrábí následovně. K základnímu bílému vínu se přidává tirážní likér – směs kvasinek, vína a cukru. Víno se uzavírá do lahví, které jsou uloženy v hlubokých chladných sklepích. Probíhá zde pomalé kvašení po dobu min. 9 měsíců. Kvasinky promění cukr na oxid uhličitý. Kromě bublinek vznikají v lahvích také kaly. Lahve se musí denně pootáčet, aby se kaly dostaly k hrdlu a po konci druhotného kvašení jsou spolu s hrdlem zmraženy a odstřeleny. Láhev je dolita tzv. expedičním likérem, (víno nebo je přidán i cukr), poté je znovu uzavřena korkovou zátkou zajištěnou drátěnou pojistkou, aby nedošlo k vytlačení zátky. Láhev je nakonec opatřena etiketou a před samotnou expedicí se nechá ležet. Každé španělské víno s označením Cava musí být vyrobeno dle této tradiční metody druhotného kvašení. Aby byla zaručena jakost sektu Cava, je Evropskou unií uznaná ochranná známka původu D.O. Cava. Nejvýznamnějšími výrobci Cavy jsou Agustí Torelló Mata, Recaredo nebo nově AT Roca.

Španělsko má velké množství vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti – Rioja a Priorat – vlastní nejvyšší stupeň DOCa.

Španělské vinařské oblasti: Abona, Alella, Alicante, Almansa, Arabako Txakolina, Arlanza, Arribes, Bierzo, Binissalem –  Mallorca, Bizkaiko Txakolina, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cava, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, Dehesa del Carrizal, El Hierro, Domino de Valdepusa, Empordà -Costa Brava, Finca Elez, Getariako Txakolina, Gran Canaria, Jerez-Xérès-Sherry, Jumilla, La Gomera, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga a Sierras de Málaga, Manchuela, Madrid, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Pago Guijoso, Penedès, Pla del Bages, Pla i Llevant, Priorat, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Ribera del Júcar, Rioja, Rueda, Somontano,Tacoronte Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Tierra de Léon, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimar, Valle de Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Yecla, Vinos de Pago.

Comments are closed.