Paella

Upraveno_Paella_II

Paella pochází z Valencie a světoznámou španělskou specialitou. Původní recept pochází z 19. století, kdy obyvatelé Valencie v sadech kolem jezera Albufera připravovali rýži s masem z vodního hraboše, úhoři a bílými fazolemi. Tradiční příprava tohoto pokrmu se zachovala, ingredience se však s postupem času změnily.

Existují tyto druhy paelly: valencijská, s dary moře a smíšená.

Typická valencijská paella je bílá rýže se zeleninou (rajčata, někdy také artyčoky) bílými fazolemi, fazolovými lusky, masem – kuře, králík, někdy také kachna nebo šneci a kořením – rozmarýn, sladká paprika, česnek a sůl. Důležitou přísadou je olivový olej a šafrán, který dodává rýži typickou nažloutlou barvu. Paella s plody moře je také velmi oblíbená. Smíšená paella je kombinací obou druhů. Někdy se pro přípravu paelly používá místo bílé rýže černá.

Výraz paella pochází ze starého francouzského slova paelle a ve valencijštině i v katalánštině označuje pánev. Ve valencijštině slovo označuje všechny pánve, v ostatních částech Španělska se používá spíše výraz paellera. Paellera je speciální, ne příliš hluboká ocelová pánev se dvěma držadly po stranách.

Paella se vaří na otevřeném ohni z větví pomerančovníku a borovice a borovicových šišek. Vznikající aromatický kouř se potom odráží v chuti paelly. Tradičně se paella konzumuje přímo z paellery.

Ve valencijské oblasti je tradicí připravovat paellu v obrovských paellerách při příležitosti různých místních slavností. Juan Galbis, známý valencijský restauratér, připravil v roce 1992 se svým týmem spolupracovníků největší paellu na světě, na jejíž konzumaci se podílelo 100 000 lidí. Tímto se zapsal do Guinessovy knihy rekordů.

Comments are closed.