Španělská gastronomie

GASTRONOMIE

Tapas & Vinos

V našem Tapas baru hraje hlavní roli TAPAS, malé porce vybraných delikates, které si každý návštevník poskládá podle svých preferencí a chuťí. Odlišujeme se především nejvyšší možnou kvalitou používaných produktů, autentičností (všechny receptury pochází ze španělska a jsou konzultovány s kuchaři formátu Eneko Atxa, Albert Adria apod.) a zaměřením na moderní pojetí tapasu s atraktivní prezentací jídel.  K tomu nám pomáhají nadstandartně formovaní kuchaři, kteří přijeli do Prahy na doporučení významných šefkuchařů ze Španělska. V připraveném menu naleznete takové delikatesy jako nejlepší španělskou šunku Joselito, pravé mladé úhoříky nebo variaci uzených ryb od Ahumados Dominguez. Teplé tapas se připravují na dřevěném uhlí v Josper grilu.

Josper Grill

Španělská firma Josper (spojení jmen zakladatelů JOSé a PEDro) vyvinula speciální technologii přípravy jídla na dřevěném uhlí v unikátní kombinaci grilu a trouby v jednom. V České republice se s Josperem můžete setkat ve třech restauracích, nicméně další projekty významných restauratérů jsou na spadnutí. Český gurmán se tedy může těšit na chutově vyjímečné pokrmy.

Slogan firmy Josper - Vášeň pro grilování výstižně popisuje firemní filozofii a nadšení pro přípravu grilovaných jídel. Josper pracuje na principu spalování speciálně vytvořeného tvrdého přírodního dřevěného uhlí ve svém jedinečném patentovaném robustním systému. Grilování v Josperu umožnuje, aby připravované pokrmy zůstaly krásně šťavnaté a zachovaly si ideální strukturu.

Systém Josper umožňuje současnou přípravu různých pokrmů. Použití je všestranné Josper je vhodný do steakových restaurací, ale také do brasserie, tapas barů, bister i kaváren. Nejlepší šéfkuchaři dnes stále častěji spoléhají na unikátní technologii této španělské firmy, kterou nelze napodobit. Poslední známá restaurace, která instalovala Josper byla letošní nejlepší restaurace světa Noma. Jaké jsou tedy hlavní výhody Josperu?

  • Grily Josper fungují na dřevěné uhlí. Nespotřebováváte plyn ani elektřinu.
  • Unikátní uzavřená barbecue konstrukce, kombinuje funkce trouby a grilu.
  • 45 letá zkušenost zaručující kvalitu a dlouhověkost produktu.
  • Je možné nastavit různé úrovně grilování.
  • Josper umožňuje vyšší rychlost vaření než  jak tomu bývá při tradičním grilování. Steak máte za 6 minut.
  • Ventilační systém pro regulaci teploty.
  • Josper je flexibilní a robustní, zároveň velmi snadno ovladatelný. Díky pojízdným kolečkům, lze v létě používat Josper i na Garden party.
  • Na grilu je možné připravit jakýkoliv druhy portaban: šťavnaté kotlety a pečeně, steaky, ryby, mořské plody, zeleninu, houby, pizzu, deserty…

La Boquería

La Boquería, s oficiálním názvem Mercat de Sant Josep de la Boquería, je největší a nejznámější trh v Barceloně. Nachází se přímo v centru města s hlavním vchodem z La Rambla a nabízí opravdu ty nejlepší suroviny a produkty španělské gastronomie. Trh je otevřen vždy od pondělí do soboty od 8 do 20.30 a po celý den je zde opravdu rušno.

Proudí sem davy turistů i místní, a jednotliví prodejci se snaží upoutat vaši pozornost vzájemným překřikováním a nabízením zboží.

Na tomto trhu lze nalézt opravdu vše, na co si člověk vzpomene. Největším lákadlem jsou čerstvé ryby a plody moře – losos, tuňák, treska, chobotnice, krevety, langusty, krabi, slávky nebo navajas. Výběr je opravdu neskutečný. Dále trh nabízí velký výběr španělských sýrů – manchego, kozí sýry a také proslulý Torta del Casar. Samozřejmě nemůže chybět další španělská specialita – jamón. Lze zde nalézt jamón serrano i ibérico od mnoha výrobců se zastoupením i těch nejlepších – Joselito a Cinco Jotas. Typické španělské salámky a klobásky – salchichón, chorizo, lomo. Čerstvé maso a drůbež. Dále zde lze koupit nejrůznější druhy ovoce a zeleniny, jejichž vůni opravdu nelze odolat. Fíky, mango, papája, ananas, kokos a spousta dalšího exotického ovoce, které mnozí z nás nikdy neochutnali. Čerstvé ovocné šťávy těch nejrůznějších barev. Sušené ovoce, ořechy, mandle. Olivy černé i zelené, různé chuti a velikosti.

A v neposlední řadě výborná vína, opět nechybějí ti nejlepší výrobci – Enate, Luis Caňas nebo José Pariente. Také nemůže chybět španělské šumivé víno cava od nejznámějšího výrobce Agustí Torelló.

Dalším lákadlem jsou tapas bary, kde můžete rovnou ochutnat cokoliv, co vás na trhu zaujalo, vše v té nejlepší kvalitě se sklenkou výborného vína a vychutnat si tuto nezapomenutelnou atmosféru. Mezi ty nejlepší a nejvyhlášenější patří El Pinotxo a El Quim. Na volná místa je nutné chvíli počkat, je zde neustále plno.

Další zajímavostí je také to, že se zde v poslední době pořádají kurzy vaření a jiné gastronomické události.

La Boquería získala řadu mezinárodních ocenění, zahrnující ocenění za nejlepší trh na světě, udělené na Kongresu světových trhů ve Washingtonu D.C. v roce 2005, což jen potvrzuje jedinečnost a kvalitu tohoto místa.

Boquería_I   Boquería_II Boquería_III   Boquería_IV Boquería_V

Tapas

Tapas jsou neodmyslitelnou součástí nejen španělské gastronomie, ale celkové zdejší kultrury a životního stylu. Dnes jsou rozšířené i za hranicemi Španělska, přesto nikde jinde na světě nenajdete takovou koncentraci tapas barů a restaurací jako právě ve Španělsku.

Co jsou tedy vlastně tapas? Jsou to malé porce jídla, podáváné za tepla i za studena, buď v malých miskách nebo na talířcích. Tímto způsobem si můžete vychutnat ty nejlepší španělské speciality při posezení s přáteli u sklenky skvělého vína nebo tradiční cavy. Výhodou je, že se nepřejíte a zároveň ochutnáte více věcí najednou.

Nejsou zde žádná pravidla, co může být podáváno jako tapas a co ne. Existují pouze mírné rozdíly v jednotlivých regionech, v každé oblasti jsou typické jiné tapas. V některých částech Španělska, jako třeba v Andalusii, dostanete tapas zdarma k objednanému drinku. V Baskicku jsou typické tzv. pinchos, které jsou nabodnuté párátkem a podle počtu párátek si každý může spočítat, kolik pinchos snědl. Tradiční tapas jsou většinou malé porce, ale mohou být i větší, tzv. raciones, které jsou srovnatelné s normální porcí jídla.

Mezi ty nejznámnější a nejvíce rozšířené tapas patří různé druhy oliv, plátky manchega a jiných španělských sýrů, někdy podáváné s ovocným džemem, chléb – v Katalánsku se podává výborný mírně opečený chléb potřený rajčaty a olivovým olejem, patatas bravas – smažené kousky brambor podávané s pálivou rajčatovou omáčkou, pimientos de Padrón – malé zelené papričky smažené v olivovém oleji, některé z nich mohou být pěkně pálivé, plátky jamónu ibérico, nejrůznější plody moře – sardinky, ančovičky nebo makrela v olivovém oleji, smažené nebo grilované kalamáry, chobotnice na galicijský způsob – kousky vařené chobotnice posypané pálivou paprikou, treska v tomatové omáčce, krevety s česnekem v olivovém oleji, navajas – dlouhé mušle, tatarák z tuňáka, slávky s česnekem, krokety plněné sýrem, jamónem nebo houbami, escalivada – grilované papriky, rajčata, lilek a cibule, tortilla – typická španělská bramborová omeleta a mnoho dalších.

Díky obrovské rozmanitosti tapas je opravdu z čeho vybírat a každý si přijde na své. Zároveň je to skvělá příležitost, jak ochutnat to nejlepší ze španělské kuchyně.

Tapas_I   Tapas_II   Tapas_III

Tapas_IV   Tapas_V   Tapas_VI   Tapas_VII

Tickets – Tapas Bar

Tickets v Barceloně je považována za tu nejlepší tapas restauraci na světě. A to víc než právem. Tento gastronomický zážitek je opravdu nezapomenutelný. Navíc se zde budete výborně bavit od příchodu až do samého konce a nebude chtít odejít.

Autorem celého konceptu je světoznámý šéfkuchař Ferrán Adria spolu se svým bratrem Albertem. Na projektu se podíleli také bratři Iglesiasovi, majitelé jedné z nejlepších restaurací s plody moře v Barceloně, Rias de Galicia.

Ferrán Adria, který je známý svým uměním prezentovaným v michelinské restaureci el Bulli, je proslulý tím, že jako první přišel s pojmem molekulární gastronomie. Jde o objevování nových chutí, vůní, ingrediencí, odlišných struktur a chemických reakcí při přípravě jídla s cílem vyvolat intenzivní zážitek. Cílem je nedržet se pouze tradičních postupů, ale hrát si a experimentovat a vytvářet nové věci.

Celý interiér restaurace působí velmi neformálně a opravdu neobyčejně a svěže, ihned při vstupu cítíte energii tohoto místa. Prostor plný barev, s velkými výlohami, kde se cítíte jako účastníci jedné velké divadelní show. Můžete sledovat kuchaře přímo při přípravě pokrmů, jak s pečlivostí a maximální koncentrací připravují každé sousto. Obsluha je zde výborná. U každého porkmu vám vysvětlí jeho původ, z jakých ingrediencí je připraven a jak jej máte jíst. To je velmi důležité pro perfektní vychutnání každého sousta. Některé tapas se konzumují tradičně jako jedno sousto, jiné jako více soustev, a to buď lžící, vidličkou nebo rukama. Vše je perfektně načasováno, ihned jak dojíte jeden chod, už je vám servírován další.

Všechny tapas jsou opravdu neobyčejné a naprosto vynikající. Mezi ty nejzajímavější patří například olivy, které vypadají a chutnají jako olivy, ale nejsou olivami, a které vám nahoře na patře doslova prasknou a rozplynou se, zatímco si vychutnáváte tuto intenzívní chuť. Nebo tzv. miniairbagy plněné sýrem manchego, slaninou z ibérica a bublinami z oleje z lískových ořechů, canelloni z avokáda plněné krabím masem… Dezerty jsou také vynikající, například parmezánová zmrzlina neskutečně jemné a krémové chuti, která se vám při každém soustu rozplývá na jazyce.

Pro přípravu pokrmů se používají ingredience té nejlepší kvality. Všude kolem visí kýty Joselita, nejlepší šunky na světě, na které si zde můžete pochutnat. Jídlo je samozřejmě doprovázeno těmi nejlepšími španělskými víny, jako je Luis Caňas, Pazo Seňorans nebo tradiční cava Augustí Torelló.

Pokud chcete Tickets navštívít, je nutné si udělat rezervaci, na kterou se čeká minimálně tři měsíce. To také vypovídá vypovídá o kvalitě a jedinečnosti tohoto místa. Tento zážitek opravdu stojí za to.

Tickets_I   Tickets_II Tickets_III   Tickets_IV

Comments are closed.