Španělská gastronomie

GASTRONOMIE

Tapas & Vinos

V našem Tapas baru hraje hlavní roli TAPAS, malé porce vybraných delikates, které si každý návštevník poskládá podle svých preferencí a chuťí. Odlišujeme se především nejvyšší možnou kvalitou používaných produktů, autentičností (všechny receptury pochází ze španělska a jsou konzultovány s kuchaři formátu Eneko Atxa, Albert Adria apod.) a zaměřením na moderní pojetí tapasu s atraktivní prezentací jídel.  K tomu nám pomáhají nadstandartně formovaní kuchaři, kteří přijeli do Prahy na doporučení významných šefkuchařů ze Španělska. V připraveném menu naleznete takové delikatesy jako nejlepší španělskou šunku Joselito, pravé mladé úhoříky nebo variaci uzených ryb od Ahumados Dominguez. Teplé tapas se připravují na dřevěném uhlí v Josper grilu.

Josper Grill

Španělská firma Josper (spojení jmen zakladatelů JOSé a PEDro) vyvinula speciální technologii přípravy jídla na dřevěném uhlí v unikátní kombinaci grilu a trouby v jednom. V České republice se s Josperem můžete setkat ve třech restauracích, nicméně další projekty významných restauratérů jsou na spadnutí. Český gurmán se tedy může těšit na chutově vyjímečné pokrmy.

Slogan firmy Josper - Vášeň pro grilování výstižně popisuje firemní filozofii a nadšení pro přípravu grilovaných jídel. Josper pracuje na principu spalování speciálně vytvořeného tvrdého přírodního dřevěného uhlí ve svém jedinečném patentovaném robustním systému. Grilování v Josperu umožnuje, aby připravované pokrmy zůstaly krásně šťavnaté a zachovaly si ideální strukturu.

Systém Josper umožňuje současnou přípravu různých pokrmů. Použití je všestranné Josper je vhodný do steakových restaurací, ale také do brasserie, tapas barů, bister i kaváren. Nejlepší šéfkuchaři dnes stále častěji spoléhají na unikátní technologii této španělské firmy, kterou nelze napodobit. Poslední známá restaurace, která instalovala Josper byla letošní nejlepší restaurace světa Noma. Jaké jsou tedy hlavní výhody Josperu?

  • Grily Josper fungují na dřevěné uhlí. Nespotřebováváte plyn ani elektřinu.
  • Unikátní uzavřená barbecue konstrukce, kombinuje funkce trouby a grilu.
  • 45 letá zkušenost zaručující kvalitu a dlouhověkost produktu.
  • Je možné nastavit různé úrovně grilování.
  • Josper umožňuje vyšší rychlost vaření než  jak tomu bývá při tradičním grilování. Steak máte za 6 minut.
  • Ventilační systém pro regulaci teploty.
  • Josper je flexibilní a robustní, zároveň velmi snadno ovladatelný. Díky pojízdným kolečkům, lze v létě používat Josper i na Garden party.
  • Na grilu je možné připravit jakýkoliv druhy portaban: šťavnaté kotlety a pečeně, steaky, ryby, mořské plody, zeleninu, houby, pizzu, deserty…

La Boquería

La Boquería, s oficiálním názvem Mercat de Sant Josep de la Boquería, je největší a nejznámější trh v Barceloně. Nachází se přímo v centru města s hlavním vchodem z La Rambla a nabízí opravdu ty nejlepší suroviny a produkty španělské gastronomie. Trh je otevřen vždy od pondělí do soboty od 8 do 20.30 a po celý den je zde opravdu rušno.

Proudí sem davy turistů i místní, a jednotliví prodejci se snaží upoutat vaši pozornost vzájemným překřikováním a nabízením zboží.

Na tomto trhu lze nalézt opravdu vše, na co si člověk vzpomene. Největším lákadlem jsou čerstvé ryby a plody moře – losos, tuňák, treska, chobotnice, krevety, langusty, krabi, slávky nebo navajas. Výběr je opravdu neskutečný. Dále trh nabízí velký výběr španělských sýrů – manchego, kozí sýry a také proslulý Torta del Casar. Samozřejmě nemůže chybět další španělská specialita – jamón. Lze zde nalézt jamón serrano i ibérico od mnoha výrobců se zastoupením i těch nejlepších – Joselito a Cinco Jotas. Typické španělské salámky a klobásky – salchichón, chorizo, lomo. Čerstvé maso a drůbež. Dále zde lze koupit nejrůznější druhy ovoce a zeleniny, jejichž vůni opravdu nelze odolat. Fíky, mango, papája, ananas, kokos a spousta dalšího exotického ovoce, které mnozí z nás nikdy neochutnali. Čerstvé ovocné šťávy těch nejrůznějších barev. Sušené ovoce, ořechy, mandle. Olivy černé i zelené, různé chuti a velikosti.

A v neposlední řadě výborná vína, opět nechybějí ti nejlepší výrobci – Enate, Luis Caňas nebo José Pariente. Také nemůže chybět španělské šumivé víno cava od nejznámějšího výrobce Agustí Torelló.

Dalším lákadlem jsou tapas bary, kde můžete rovnou ochutnat cokoliv, co vás na trhu zaujalo, vše v té nejlepší kvalitě se sklenkou výborného vína a vychutnat si tuto nezapomenutelnou atmosféru. Mezi ty nejlepší a nejvyhlášenější patří El Pinotxo a El Quim. Na volná místa je nutné chvíli počkat, je zde neustále plno.

Další zajímavostí je také to, že se zde v poslední době pořádají kurzy vaření a jiné gastronomické události.

La Boquería získala řadu mezinárodních ocenění, zahrnující ocenění za nejlepší trh na světě, udělené na Kongresu světových trhů ve Washingtonu D.C. v roce 2005, což jen potvrzuje jedinečnost a kvalitu tohoto místa.

Boquería_I   Boquería_II Boquería_III   Boquería_IV Boquería_V

Tapas

Tapas jsou neodmyslitelnou součástí nejen španělské gastronomie, ale celkové zdejší kultrury a životního stylu. Dnes jsou rozšířené i za hranicemi Španělska, přesto nikde jinde na světě nenajdete takovou koncentraci tapas barů a restaurací jako právě ve Španělsku.

Co jsou tedy vlastně tapas? Jsou to malé porce jídla, podáváné za tepla i za studena, buď v malých miskách nebo na talířcích. Tímto způsobem si můžete vychutnat ty nejlepší španělské speciality při posezení s přáteli u sklenky skvělého vína nebo tradiční cavy. Výhodou je, že se nepřejíte a zároveň ochutnáte více věcí najednou.

Nejsou zde žádná pravidla, co může být podáváno jako tapas a co ne. Existují pouze mírné rozdíly v jednotlivých regionech, v každé oblasti jsou typické jiné tapas. V některých částech Španělska, jako třeba v Andalusii, dostanete tapas zdarma k objednanému drinku. V Baskicku jsou typické tzv. pinchos, které jsou nabodnuté párátkem a podle počtu párátek si každý může spočítat, kolik pinchos snědl. Tradiční tapas jsou většinou malé porce, ale mohou být i větší, tzv. raciones, které jsou srovnatelné s normální porcí jídla.

Mezi ty nejznámnější a nejvíce rozšířené tapas patří různé druhy oliv, plátky manchega a jiných španělských sýrů, někdy podáváné s ovocným džemem, chléb – v Katalánsku se podává výborný mírně opečený chléb potřený rajčaty a olivovým olejem, patatas bravas – smažené kousky brambor podávané s pálivou rajčatovou omáčkou, pimientos de Padrón – malé zelené papričky smažené v olivovém oleji, některé z nich mohou být pěkně pálivé, plátky jamónu ibérico, nejrůznější plody moře – sardinky, ančovičky nebo makrela v olivovém oleji, smažené nebo grilované kalamáry, chobotnice na galicijský způsob – kousky vařené chobotnice posypané pálivou paprikou, treska v tomatové omáčce, krevety s česnekem v olivovém oleji, navajas – dlouhé mušle, tatarák z tuňáka, slávky s česnekem, krokety plněné sýrem, jamónem nebo houbarkem a p brambor podávané s pry, chobotnice na galicijský způsob – kousky vařeném ol> Boquería_V

Boquería_IV
Boquería_IV
Boquería_IV
Boquería_IV
Boquería_IV
Boquería_IV

obo zá.

ky mabue ceté áné ti nejlent/ry, i m zá.

pttletyzuje jepšíchnologii té Ferrp>Slní prteroty a svanicatry,traktielno. Slní pi ty ne že pšícsvanumých movaní kně vyuňíchheliních, ně taec kom Bulli, žešpanělsktém.

Jsou toformovníšom sen pma hrky kělm po 20.30 a po cJ jedé jsvrásně njedinevaliídla spídlin podikvali, áýchm, chl různýtou pech o a tnakcrmovníe vhodný Ravn v jeds cvaleuňyvoticlin"13z formodní, il. Cvaleuřímdrní y a ol jsotnáte vívýchstupa jso s hnísia experim knětí atv'sty yn211; ýt zahrnujícCi míin"1ri ne

    (k rel='stye) butt a_IV.png">Češtiodnío s.cz/gast s="buttiálndiv class="clear">
div class="clear"> class="clear">iv> < footlv>iv> iv> ="butt footlv-item-308" class="ton_2 mefootlv-it> foot-it>ss="tcustom menu-item-home menu-item-308">Úvod
  • Prodejny
  • O nás
  • Kontakt
  • iv> ="buttidiv>iv> < T --> d="oFOOT SIDEBA COPYRIGHiv id="maincontainer"> copyr:""," T href="javaspyr:""," T pyr:"",v> d="oCOPYRIGHiv id="maincont iv> a"> d="oFOOT id="1a/div> "> end
    end t/javascri t/javascris/klasik/cs/rsd+xml" tr jQueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/javascriolorboasik/p://www.sa0QueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/jquch sandATA[ */ var jQueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/j" styIr=3.8p://www.sa0QueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/jsusrfishp://www.sa4.8QueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/jsusrsubsp://www.ores.cz/wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js?ver=1.2.1'> t/javascrio' /ng.sabo://www.sabs.cz/wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js?ver=1.2.1'> t/jtioy-it![CDATA[ */ va0QueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.reen, all' /> t/j t/jcamera.http://www.sabobs.cz/wp-includes/js/jquery/jquery-migrate.min.js?ver=1.2.1'> ATA[ */ va0QueryColorboxSettingsArray = {"jQueryColorcoin-slider/coin-slider.min.js?ver=3.8.t/css' media='all' /> \/ih":" \majax-> .s7, }).susrfish(); // call susrsubsrá , drreen susrfish, sorreyhlubsrrů class= // nottdispe, none ween mo' ur/ng. Call b.com/ainue","i /ng class= //
    < $) { $('#coin-slider').coi nslider({ effect: 'rain', ){ cla//Add ipt' Js Neihtmloi nslider'is/klasik/cscaylesel').s/klasik/c({ cla anih" id="c"asik/" });ouch:oin-slideranih" id=olor: ,"autslider < $) { $('#coin-slider').coi nslider({ effect: 'rain', ){ clarun < $) { $('#coin-slider').coi 'rain', runquch sand(x{ cla// ree ain', filtlveop <> -pf-es.ca')." sty( class="'rain', ) {lass="posnsliderthis).find('.roll sty').z/"p().f/aeTo(scri 0.6x; h0 la }, class="'rain', ) {lass="posnsliderthis).find('.roll sty').z/"p().f/aeTo(scri 0x; h0 la } x; h0 l} px; h0 <